Bravos juice Röd apelsin var en av finalisterna till Årets matbluff 2022. Trots att namnet är en synonym till blodapelsin och förpackningen var täckt av apelsiner och blodapelsiner innehöll den mest billig äppeljuice, som färgats röd med aronia. Dessutom framgick det inte hur mycket – eller lite – blodapelsin som juicen faktiskt innehöll. Produkten vann inte omröstningen, men vi var ändå övertygade om att denna märkning var vilseledande och därmed olaglig.

I en artikel från förra året skrev vi om hur vi efter flera klagomål till både företaget och kontrollmyndigheten Malmö stad till slut fick Skånemejerier att ändra. De justerade namn och design på juicen samt tvingades att skriva ut hur mycket av olika frukter som Röd apelsin och flera andra av deras juicer faktiskt innehåller.

Supporta Äkta vara nu

Minskat ytterligare
Och det visade sig att det fanns starka skäl för Skånemejerier att försöka dölja innehållet i Röd apelsin. Produkten visade sig nämligen innehålla ynka 5 procent blodapelsin. I övrigt innehöll den bland annat 80 procent äppeljuice och 14 procent vanlig apelsinjuice, som färgats röd med aroniabär.

Nyligen blev vi dock uppmärksammade på att Bravo snålat in ytterligare på blodapelsinerna. Numera utgörs hela 91,5 procent av innehållet av billig äppeljuice, medan mängden apelsin minskats till 4 procent och mängden blodapelsin till 3,5 procent.

FAKTA: Så säger lagen
  • ”Livsmedelsinformation får inte vara vilseledande /…/ när det gäller vad som är utmärkande för livsmedlet, dess art, identitet, egenskaper, sammansättning, kvantitet, hållbarhet, ursprung, framställnings- eller produktionsmetod.” (Förordning (EU) 1169/2011, artikel 22, punkt 1)
  • ”Förpackade livsmedel ska märkas med uppgift om mängd av en ingrediens, eller kategori av ingredienser, om dessa a) ingår i livsmedlets beteckning eller vanligtvis förknippas med beteckningen av konsumenten, eller b) framhävs i märkningen genom ord, bild eller grafik, eller c) är nödvändig för att karakterisera livsmedlet och särskilja det från varor som det skulle kunna förväxlas med på grund av sin beteckning eller sitt utseende.” (Förordning (EU) 1169/2011, artikel 7, punkt 1)

Ivar Nilsson

Annons