Fiskrom - caviar

Livsmedel, uppdaterad 10 april 2025

Den vanligaste fiskrommen i svenska butiker är så kallad ”caviar” och finns i små burkar i kyldisken. Någon äkta caviar är det dock inte fråga om. Istället innehåller de stenbitsrom, sillrom eller loddarom, som tyvärr har fått sällskap av en hel del annat.

Till att börja med är den mesta rommen färgad svart eller röd-orange, beroende på om den ska imitera "rysk kaviar" eller löjrom, vilket är två betydligt exklusivare produkter. Det finns dock en ofärgad variant som brukar kallas för ishavsrom.

Utöver färgämnena, som ofta är flera stycken, innehåller de även en hel del andra tillsatser. Även den ofärgade. I regel innehåller de både förtjockningsmedel, citronsyra och flera konserveringsmedel. Blandningen är uppenbarligen inte den delikataste, varför den ofta smaksätts med exempelvis lökextrakt, socker och sherry. Ingrediensförteckningen brukar se ut på ett liknande sätt även i så kallad tångkaviar, som baseras på tångextrakt.

Att beteckningen "stenbitsrom" används är för övrigt olyckligt. Stenbit är nämligen det traditionella namnet endast på hanarna av arten sjurygg, medan honorna, som är de som bär rommen, benämns kvabbso.

Se upp för
All färgad och tillsatsstinn så kallad "caviar". Se kanske särskilt upp för Abbas stenbitsrom, som innehåller hela nio olika tillsatser, och som har fått sin svarta kulör från inte mindre än fem olika färgämnen: E120 (rött), E153 (svart), E150d (brunt), E163 (lila) och E133 (blått).

Leta efter
Som tur är finns det rom, som inte innehåller några tillsatser. De är lite dyrare och svårare att hitta, men det kan det väl vara värt i bland? Ofta innehåller de bara rom och salt. De kan i bland finnas i kylen bredvid "caviar"-burkarna, men finns oftast i frysdisken eller köps över disk.

Bland annat går det att hitta:

  • Löjrom
    Orange rom från fisken siklöja. Finns i de flesta välsorterade butiker eller hos fiskhandlare, antingen kyld eller fryst. Kalix löjrom kostar en hel del, men det finns också annan svensk och även finsk och amerikansk löjrom för omkring halva priset.
  • Sikrom
    Påminner om löjrom i smak och färg, men kommer från olika arter av vanlig sik. Är billigare än löjrom, men svårare att hitta.
  • Regnbågslax-/forellrom
    Mycket stora och röd-orangea romkorn, som är fina att dekorera med. Finns både som kyld och fryst och är inte så dyr.
  • Laxrom
    Ser ungefär ut och används som regnbågslaxrom, men är ännu större. Ovanlig i butik, men förekommer.
  • Naturell sjuryggsrom (stenbitsrom)
    Har naturligt en vackert ljusrosa färg (se exempelvis här och här), varför det är en skam att den färgas. Går dock i bland att köpa hos fiskhandlare, som färsk på våren och fryst under resten av året.

Ekologiskt
Vi känner inte till någon ekologisk fiskrom.

Tips

  1. Har du fått tag på en hel sjurygg, eller annan lämplig fisk, med romsäckarna kvar? Här hittar du tips på hur du bereder den
  2. Räkor har ofta rom, som går utmärkt att äta.
Annons
Livsmedel A-ö